Rhenen gaat stroomtekort voor nieuw zwembad oplossen

Rhenen gaat stroomtekort voor nieuw zwembad oplossen met de aankoop van een heel grote batterij
Rhenen koopt een grote batterij om te zorgen dat het nieuwe zwembad straks genoeg stroom heeft om open te kunnen. Het is een dure grap voor de gemeente, maar de gemeenteraad kan met de aankoop leven: beter dan terug te moeten grijpen op gas. ,,En we kunnen hem later ook nog gebruiken.”

Rhenen heeft een groot probleem bij de bouw van het nieuwe zwembad en sportcomplex Gastland. In 2025 zou alles klaar moeten zijn, maar er is tot 2029 niet genoeg stroom om het complex te verwarmen en draaiende te houden.
Het probleem komt door het bomvolle stroomnet, waar veel gemeenten en provincies mee kampen. De stroomkabels kunnen alle aanvragen voor de komende jaren niet aan. Bijna elk nieuw project kampt met dit probleem, maar ook bij de verduurzaming van bestaande gebouwen is stroomtekort eerder regel dan uitzondering

Het probleem speelt in Rhenen straks tussen 16.00 en 20.00 uur, wanneer Stedin niet meer dan 105 kW aan stroom kan leveren . Dat is de ‘avondspits’ op het stroomnet. Maar het zwembad en sportcomplex kan moeilijk elke dag vier uur lang de deuren sluiten. Een alternatief zou zijn om nog enkele jaren met gas te verwarmen, maar daar ziet het gemeentebestuur weinig in. Dat is niet duurzaam en Rhenen wil niet afhankelijk zijn van de wisselende gasprijzen voor de exploitatie.

In overleg met Stedin is hier gekozen voor een nieuwe contractvorm waarbij tussen 16.00 en 20.00 uur de leveringscapaciteit wordt beperkt tot 105 kW. In die uren vult de accu het stroomtekort aan. Het goed op elkaar afstemmen van de stroomlevering door de accu, de stroomvraag van het gebouw en de stroomlevering door Stedin is een flinke maar ook heel interessante uitdaging!

Voor de accu is niet gekozen voor een Lithium accu, maar voor supercondensatoren. Die hebben een aantal grote voordelen, zoals een veel langere levensduur, geen milieubelastende stoffen zoals Lithium en geen brandgevaar. Dat laatste maakt het mogelijk de hele accuvoorziening in de technische ruimte in het gebouw te plaatsen Bij Lithium accu’s zijn containeropstelling op veilige afstand van het gebouw voorschrift, vanwege het brandgevaar.

In de toekomst kan de accu ook inspelen op flexibele inkoopprijzen en overschotten aan opgewekte zonnestroom. Hiermee is deze voorziening niet slechts een oplossing voor een tijdelijk probleem, maar een waardevolle bijdrage in een duurzame energievoorziening.

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang en in juni 2024 zal de accu geplaatst worden. Ontwerp en bouwteam: Gemeente Rhenen, Synarchis, Wind Groep, EWZ adviseurs, Radiair Totaalinstallatie, 247 Energie.