Project
Sportcomplex 1574

Omvang (BVO)
10.000 m2

Periode
2020 – 2023

Opdrachtgever
Gemeente Leiden

Opdrachtsoort
Installatieadvies, toezicht, bouwbegeleiding en nazorg in bouwteam

Projectomschrijving

Gelegen in een “groene sportkamer” op de hoek van de Churchilllaan en de Telderskade is het nieuwe Sportcomplex 1574 de blikvanger van Leiden West. Het Sportcomplex vervangt de oude Vijf Meihal en zal naast een topsporthal met een tribune voor bijna 2.500 toeschouwers, ook een breedtesporthal met ruimte voor publiek van c.a. 200 personen toevoegen aan het sportlandschap van de gemeente Leiden. De toekomstige gebruikers zijn de Leidse sportverenigingen, het Leonardo College (voortgezet onderwijs), mbo Rijnland en top-basketbalclub ZZ Leiden. Ook is er een sportmedisch centrum gevestigd.

DUBO

De gemeente Leiden heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid en stelde ons daarmee voor de uitdaging om een energie leverend gebouw te ontwerpen. Dat is gelukt! Door te kiezen voor een uiterst duurzaam installatie- en energieconcept dat onder meer bestaat uit lokale energieopwekking met PV-panelen en warmtepompen, is het gebouw over het gehele jaar energie leverend. In het zomerseizoen lukt het zelfs om ca. 40% van de opbrengsten terug te leveren aan het net.

Om de duurzaamheid van het nieuwe Sportcomplex in beeld te brengen, werken wij voor indoor sportcentrum Leiden met GPR. GPR heeft een betrouwbare/ onafhankelijke methodiek en maatstaf speciaal ontwikkeld voor sportcomplexen. Dit geeft een gedetailleerd beeld voor de duurzaamheid op de thema’s: energie, materialen (MPG), gezondheid, gebruikskwaliteit, toekomstwaarde en circulariteit (CPG).