Project
Combibad en IJshal De Vliet

Omvang (BVO)
15.000 m2

Periode
2021 – 2023

Opdrachtgever
Gemeente Leiden

Opdrachtsoort
Installatieadvies, DUBO advisering

Projectomschrijving

EWZ Adviseurs Harderwijk maakte als installatieadviseur deel uit van het ontwerpteam voor het ambitieuze gecombineerde IJsbaan- en Zwembadcomplex in Leiden, dat geldt als een van de duurzaamste sportcomplexen in Nederland.

Leiden heeft aan De Vliet een nieuwe ijshal en een nieuw binnenzwembad, samen onder één dak. De nieuwe ijshal is een duurzame vervanging van de schaatshal aan de Vondellaan en het zwembad is een duurzame vervanging van het Vijf Meibad.

In het nieuwe complex zijn de volgende faciliteiten:

  • 250-meterijsbaan, 30 meter x 60 meter ijsvloer en 45 meter x 20 meter krabbelbaan, voor langebaanschaatsen, ijshockey, shorttrack en kunstschaatsen.
  • 35 meter x 25 meter binnenbad voor topsport waterpolo en kortebaan zwemmen.
  • Gemeenschappelijke entree en horeca voor ijshal en binnenzwembad.
  • Faciliteiten en ruimtes voor schaats- en zwemverenigingen.

Duurzaam

Het gebouw is ‘van het gas af’ en is 100% CO2-neutraal. De ijshal is zelfs energieneutraal. Zo is dit één van de duurzaamste sportcomplexen van Nederland. De restwarmte van de ijsbaan wordt gebruikt om het zwemwater te verwarmen. Het dak van het nieuwe zwembad en de ijshal ligt vol met zonnepanelen.

Het nieuwe binnenzwembad verwelkomt al zwemmers die hun eerste baantjes trekken. De ijshal opent het seizoen op zaterdag 7 oktober, gevolgd door een gratis schaatsdag voor iedereen op zondag, inclusief georganiseerde clinics.

De waterzuiveringinstallatie is geoptimaliseerd met 2 traps filtering, verbeterde dosering van de chemicaliën en energiezuinige, bezettingsafhankelijke regeling van ventilatie en circulatiepompen.

De ijsbaan bestaat uit een rondbaan op de verdieping en een ijshockeybaan en krabbelbaan op de begane grond, totaal 6.400 m2 ijs.

De warmte- en koudeopwekking is volledig geïntegreerd en de warmte die vrijkomt bij het koelen van de ijsbanen wordt gebruikt om de ijshal en het binnenbad te verwarmen. Ook als in de zomer minder of geen ijs aanwezig is, zorgen de warmtepompen van de koude- en warmtecentrale voor het verwarmen van het binnenbad en ook het gerenoveerde buitenbad wordt vanuit de koude- en warmtecentrale van warmte voorzien. Een gasaansluiting is dan ook niet nodig voor dit bad.

De gehele verlichting en noodverlichting is uitgevoerd in vraaggestuurde LED op basis van het Dali-protocol. Bewaking en beheer van de gehele verlichtingsinstallatie is daardoor sterk vereenvoudigd. De centrale accuvoorziening biedt extra veiligheid, door hogere lichtniveau’s van noodverlichting en sterk vereenvoudigd onderhoud.