Definitief groen licht voor nieuwbouw De Tongelreep

Persbericht, 24-01-2023

De gemeenteraad van Eindhoven heeft dinsdagavond 24 januari 2023 definitief groen licht gegeven voor de nieuwbouw van zwembad De Tongelreep. Er is extra geld nodig om de bouw te kunnen realiseren. De extreme prijsstijgingen van materiaal en personeelskosten zijn daarvan de oorzaak. Een deel van de verhoging van het budget komt uit een extra Rijksbijdrage voor compensatie van de BTW over de bouwkosten. Daarnaast kunnen we rekenen op € 2.5 miljoen vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor topsportfaciliteiten. Eerder was al € 7.5 miljoen toegezegd vanuit de Regio Deal Brainport Eindhoven.

Sportwethouder, Maes van Lanschot: “Fantastisch dat we dé zwemhoofdstad van Nederland uitbreiden met 2000 m2 water voor breedte- en topsport. Een brede meerderheid van de raad heeft ingestemd met de ophoging van het budget en dat is goed nieuws. Het ontwerp is klaar en ziet er geweldig uit. Dank voor de fijne samenwerking met alle gebruikers, die met ons meekijken en ons van input voorzien. Samen met onze partners BrabantSport, de KNZB, het Innosportlab de Tongelreep, VWS en met heel veel Eindhovenaren kijken we uit naar het moment waarop we deze unieke zwemaccommodatie in gebruik kunnen nemen. Die ook nog eens betaalbaar en toegankelijk blijft voor alle doelgroepen.”

De ondertekening van de contracten staat binnenkort gepland. Daarna wordt het oude buitenbad gesloopt en voor de zomer start de bouw van de zwembaden. Eind 2024 is de oplevering van de nieuwe baden en eind 2025 is de nieuwbouw klaar van de horeca, entree en de kantoren. Met de nieuwbouw wordt 2000m2 nieuw zwemwater gerealiseerd met een bad voor recreatie, doelgroepen en peuters, een instructiebad, een 8-baans 50-metersportbad en een 5-baans 25-meterbad. Dit komt bovenop de bestaande 2250m2 zwemwater in het Pieter v.d. Hoogenband Stadion.