Project
IJshal en Binnenbad Leiden

Omvang (BVO)
15.000 m2

Periode
2019 – 2022

Opdrachtgever
Gemeente Leiden

Opdrachtsoort
Installatieadvies, DUBO advisering

Projectomschrijving

Het binnenbad van De Vliet is uitgerust met een zwembad van 35 x 25 meter, met 2 wegklapbare wanden, een gedeeltelijke beweegbare bodem en een 2 temperatuursysteem. Zo biedt het bad de mogelijkheid tot training met meerdere groepen gelijktijdig, wedstrijden in een bad op volledig wedstrijdformaat en gebruik voor zwemlessen en doelgroepen die warmer water nodig hebben dan de sporters.

De waterzuiveringinstallatie is geoptimaliseerd met 2 traps filtering, verbeterde dosering van de chemicaliën en energiezuinige, bezettingsafhankelijke regeling van ventilatie en circulatiepompen.

De ijsbaan bestaat uit een rondbaan op de verdieping en een ijshockeybaan en krabbelbaan op de begane grond, totaal 6.400 m2 ijs.

De warmte- en koudeopwekking is volledig geïntegreerd en de warmte die vrijkomt bij het koelen van de ijsbanen wordt gebruikt om de ijshal en het binnenbad te verwarmen. Ook als in de zomer minder of geen ijs aanwezig is, zorgen de warmtepompen van de koude- en warmtecentrale voor het verwarmen van het binnenbad en ook het gerenoveerde buitenbad wordt vanuit de koude- en warmtecentrale van warmte voorzien. Een gasaansluiting is dan ook niet nodig voor dit bad.

De gehele verlichting en noodverlichting is uitgevoerd in vraaggestuurde LED op basis van het Dali-protocol. Bewaking en beheer van de gehele verlichtingsinstallatie is daardoor sterk vereenvoudigd. De centrale accuvoorziening biedt extra veiligheid, door hogere lichtniveau’s van noodverlichting en sterk vereenvoudigd onderhoud.