Hoofdkantoor N.V. Nederlandse Gasunie

Project 9 of 43

Project
Hoofdkantoor N.V. Nederlandse Gasunie Groningen

Periode
2017 – 2019

Opdrachtgever
N.V. Nederlandse Gasunie

Bruto oppervlak
ca. 2.800 m2

Opdrachtsoort
installatieadvies, toezicht-, bouwbegeleiding en nazorg.

Betrokken partijen
Vector-i (interieur architect), Zwartwoud (aannemer), Engie (Installateur)

 

Projectomschrijving

EWZ Heerenveen heeft namens opdrachtgever ‘NV Nederlandse Gasunie’ advieswerkzaamheden verricht voor het revitaliseren van haar hoofdkantoor in Groningen. In het gebouw is de transportdivisie van de NV Nederlandse Gasunie gevestigd. Het 18 verdiepingen tellend gebouw heeft een oppervlakte van ca. 45.000 m2 en een hoogte van 89m. Het bestaande gebouw, ook wel bekend als de apenrots, dateert uit 1994.

In 2017 is EWZ begonnen met een haalbaarheidsstudie voor het opstellen van een adviesrapport met ‘duurzame’ verbetervoorstellen met betrekking tot alle gebouwgebonden werktuigkundige- en elektrotechnische installaties en bouwfysische verbeteringen. Inmiddels zijn een 2-tal verdiepingen gerevitaliseerd binnen een circulair bouwproces, waarbij veel materialen en meubelen met behoud van het Gasunie DNA opnieuw zijn ingezet. De vervangen klimaat installaties zijn toekomstig voorbereid en uitgelegd op een laag temperatuurtraject. Ook de bijbehorende regeltechniek is vervangen en hierdoor weer up-to-date. De bestaande LED verlichting is hergebruikt, waarbij de bestaande aanwezigheidsdetectie is gekoppeld aan de klimaatinstallatie en deze op ruimte niveau alleen functioneert bij aanwezigheid van personen. De verdiepingen hebben los van elkaar een open- en een semi open kantoor indeling gekregen, waardoor o.a. meer comfort en daglichttoetreding. De verdiepingen zijn medio 2019 opgeleverd.

In het ontwerp transformeerde Vector-i en Zwartwout in totaal 3862 kilo aan houten bureaubladen, kasten en kozijnen. In de stiltecabine’s zijn o.a. de karakteristieke deurkozijnen verwerkt. Op dezelfde manier zijn oude tafelbladen verwerkt in een ‘hub’ met een grote plantenbak. Het nieuwe interieur past hierdoor op een vanzelfsprekende manier met behoudt van het Gasunie DNA.

Menu
+